Star Wars draait weer in de bioscoop!!


Reputatie 5
Badge +8
  • Hoofdredacteur
  • 97 reacties
Gisteren was een grootse dag, en niet alleen maar door de livegang van BookSpotters. Tegelijkertijd met deze prachtige community, was ook de nieuwe Star Wars-film Star Wars: the last jedi voor het eerst te zien in Nederland.

Wisten jullie dat er ook boeken geschreven zijn over het Star Wars universum? En wat zijn jouw favoriete boeken die zich afspelen in de ruimte?

7 reacties

Reputatie 3
Nooit veel gehad met Star Wars, ook niet veel met Sci-fi, iets waar mijn vriendin me nog overheen wil helpen, ik wens haar veel geluk, maar ik ben wel dol op de Hitchhiker's Guide to the Galaxy, puur en alleen al door de humor erin 🙂

So Long and Thanks For All the Fish is nog steeds een van de meest absurde en grappige liedjes die ik ooit in een film of boek gezien heb.
Reputatie 4
Badge +6
Ik moet eerlijk zeggen @Lisanne dat Star Wars bij mij in dezelfde categorie valt als Harry Potter. Zowel het boek als de film doen me heeeelemaal niks. Sorry! 🙊
Reputatie 1
Ik ben gisteren geweest, wát een gave film! Zal hier niets spoilen, maar hij is naar mijn mening zeker het kijken waard!

Erg interessant met betrekking tot de boeken in de Star Wars "lore" is dat Disney nogal veel invloed heeft gehad.
Toen A New Hope uitkwam in 1977 werden we allemaal geïntroduceerd in de wereld van de "force", waarna oneindig veel speelgoed, spellen maar ook erg veel boeken werden gemaakt. Dit geheel noemde men het "Expanded Universe", met oneindig veel verhalen. Dit deed Lucasfilm op een slimme manier, door dit materiaal allemaal te volgen en reguleren, en zo het "canon" zelf in de hand te houden.
Echter, toen Disney Lucasfilm kocht een paar jaar terug, besloten ze dat álle gebeurtenissen voorafgaande aan de films géén invloed hebben in het verhaal. Oftewel, ze hebben meer dan 30 jaar aan opgebouwd materiaal tot "legende" bestempeld!
En vervolgens nieuwe boeken gemaakt die wél in hun "canon" passen (en dus bijvoorbeeld niet tegenstrijdig zijn met de films), om die gaten op te vullen.

Veel die-hard Star Wars boeklezers waren hier natuurlijk erg boos over, dat hun complete collecties ineens onzin is, maar persoonlijk snap ik de beslissing wel. Hiermee hebben ze namelijk de vrijheid om het verhaal in nieuwe richtingen te sturen, zonder al te veel restricties te hebben uit de bestaande lore (en kan Disney ineens heel veel nieuwe boeken verkopen, want ja, het blijft natuurlijk Disney 😅).
Reputatie 2
@Sevadi Ik zou Star Wars niet scharen onder sci-fi, eerder onder fantasy. En het heeft niet veel zin om iemand proberen te overtuigen van de kwaliteit van Star Wars. Bijna iedereen heeft wel een van de films gezien en als je niet op slag verliefd bent, komt het waarschijnlijk nooit meer goed. Gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak.@Wim Zelfs een groot Star Wars-fan als ik kan niet echt genieten van de boeken. Het mooie aan de films vind ik juist, dat ze iedere keer even een paar uur een blik bieden in een bepaald universum. Daarna moet je vooral je eigen fantasie de ruimte geven om binnen dat universum nieuwe verhalen te scheppen en verbanden te leggen. De boeken schrijven het Star Wars-universum "dicht" en leggen alles uit. Dus die negeer ik zo veel mogelijk.

Ik heb maar weinig echte sci-fi-literatuur gelezen in mijn leven. Ik kom niet verder dan klassiekers als War of the Worlds, 2001: A Space Odyssey en wat kinderversies van de boeken van Jules Verne. Mag ik Cloud Atlas meetellen?
Reputatie 3
@Jason ik denk dat je de Star Wars boeken hooguit per schrijver kan beoordelen. Er zijn echt achterlijk veel boeken (40+) geschreven zonder dat er een soort overkoepelende art-direction voor is geweest.

Ik heb er zelf 4 gelezen en was erg onder de indruk van 'Darth Bane: Path of destruction' (deel 1 van 3). Die speelt zich meerdere millennia voor de filmreeks af en beschrijft het leven van de sith lord die de hele filosofie van de sith een nieuw impuls heeft gegeven. Darth Bane introduceerde 'the rule of two'. Niet meer dan 1 meester en 1 apprentice.

Ik vind dat wel echt een aanrader. Deel 2 en 3 waren oke en het verhaal 'Deceived' hoef je niet aan te beginnen. 😉
Reputatie 3
@Jason Vind je science fantasy een betere term? 🙂 Gezien de ruimte setting kan ik het niet volledig zien als een pure fantasy serie, maar als je bedenkt dat fantasy veel sub-genres heeft kan dat best kloppen.
Heb vaak genoeg naar een fantasy boek gezocht in de bibliotheek die ik vond onder sci-fi en andersom om me in te kunnen denken dat de termen een beetje gemixt beginnen te raken ^^'

Voor Star Wars is mijn 'probleem' meer dat ik nooit een Star Wars film heb uitgekeken.
Ik denk dat ik een groot deel van de tweede film heb gezien, en de eerste drie delen schijnen momenteel ook erg gedateerd te zijn, dus ik heb er geen vaste mening over.
Ik sta in principe open voor outer space settings (al helemaal sinds ik erachter ben gekomen dat ik dol ben op Guardians of the Galaxy, en ik kan zelfs de Green Lantern film waarderen) maar ik heb nooit de ruimte gevonden of genomen om een Star Wars film uit te kijken, hoewel ik natuurlijk wel veel van de pop references ken 🙂

Iemand moet me nog steeds ergens neerzetten met een Star Wars marathon en een grote bak popcorn, daarna kan ik je zeggen of ik het echt niets vind of dat ik gewoon nooit de tijd heb genomen om het te leren kennen 😉
Reputatie 3
@Sevadi, science-fantasy is wel een mooie term voor Star Wars. Sci-fi kenmert zich, wat mij betreft, door technologie als een vooraanstaand thema in het verhaal te hebben. Zoals dat bijvoorbeeld Back to the Future bijvoorbeeld geen verhaal zou kunnen zijn zonder het idee van tijd-reizen.
Bij Star Wars is het grote idee 'the force' wat een soort magie is, dus vandaar de fantasy. Maar het zo ook wel echt een ander verhaal worden als er geen ruimte-reizen in zou zitten. (Hoewel het verhaal daar niet op leunt.)

Reageer