De Donkere Toren / The Dark Tower


Reputatie 4
Badge +3
Ik zag dat deze week de dvd verschijnt van de verfilming van The Dark Tower van Stephen King. Doet me weer terugdenken aan de boeken, al is het toch al een tijdje geleden dat ik deze gelezen heb.

Wat me het meest bijstaat van de boeken van De Donkere Toren, is hoe verschillend ze waren. Elk boek had een geheel eigen karakter. Deel 1 (De Scherpschutter) is een lang achtervolgingsverhaal in een apocalyptisch landschap, deel 2 (Het teken van de drie) is een soort sci-fi verhaal met reizen tussen verschillende parallelle werelden, deel 3 (Het verloren rijk) en deel 4 (Tovenaarsglas) zijn meer in de richting van 'klassieke' fantasy, deel 5 (wolven van de calla) is dan weer heel erg in de western-hoek, geïnspireerd door The Magnificent Seven, etc etc.

Dit maakte het lezen van de hele serie een heel avontuur, al moet ik zeggen dat ik vond dat de kwaliteit van de boeken al net zo wisselend was als het karakter 😉
Mijn favoriete boek uit de hele Donkere Toren serie was Tovenaarsglas, een lange flashback naar een verhaal uit de jeugd van hoofdrolspeler Roland Deschain.

Zijn er hier meer lezers van De Donkere Toren? Ik ben benieuwd hoe jullie het lezen van de verschillende delen hebben ervaren, en wat jullie favoriete deel is! En zijn er ook mensen die de film al hebben gezien?

9 reacties

Reputatie 3
Ja! Ik ben op dit moment deel 3 'The waste lands' aan het verslinden!
Ik vond deel 1 en deel 2 ook al echt heel vet! Vooral deel 2 vond ik heel cool.

De film heb ik nog niet gezien. Ik bewaar die voor als ik door de hele serie heen ben. Ik heb mij laten vertellen dat de film zich afspeelt na de gebeurtenissen uit de boeken, maar ik heb dat niet ge-fact-checked. 😉

Maar ik ben nu al groot fan van de serie!
Reputatie 4
Badge +3
@TomRaaff ja inderdaad, ik zou aanraden om eerst al de boeken te lezen, en dan pas de film te gaan kijken. Moeilijk om hier veel over te zeggen zonder te spoilen 🙂
Ik vond deel 2 ook erg goed. Ik hoop dat deel 3 (naar mijn mening één van de mindere delen) je niet afschrikt. Want, zoals gezegd, deel 4 (Tovernaarsglas) is mijn persoonlijke favoriet!
Reputatie 3
@Birdman, op dit moment gaat het aardig rap met The Waste Lands. Ik denk dat er wel iets raars moet gebeuren wil het mij voor de rest van de serie afschrikken. Maar toch bedankt voor de tip.

Ben je wel te spreken over de film?
Reputatie 4
Badge +3
@TomRaaff Goed om te horen dat het al lekker opschiet met lezen!
Voor wat betreft de film: hij is zeker spectaculair, en heeft een goede cast (Idris Elba als verrassende keus voor Roland, pakt erg goed uit). Maar wat je dan toch altijd houdt als je de boeken gelezen hebt: je mist hier en daar net wat verdieping, en een aantal van mijn favoriete characters zaten niet in de film...
Reputatie 3
Cool! Ik ben heel benieuwd! Maar ik ga wel eerst even die serie uitlezen.
Of hoeft dat eigenlijk niet?
Reputatie 4
Badge +3
@TomRaaff Ja ik zou zeker aanraden om eerst de boeken te lezen (zeker omdat je al redelijk op weg bent) en daarna pas de film te kijken. De film is in principe ook prima te bekijken zonder dat je de boeken kent. Maar in jouw geval ken je de boeken natuurlijk wel al, en dan is het beter om het verhaal eerst uit te lezen. Hierdoor zul je het verhaal van de film beter kunnen plaatsen.
Reputatie 3
Oke, dus het klopt dat het verhaal geen 1 op 1 vertaling van de film is?
Reputatie 4
Badge +3
@TomRaaff Het is moeilijk om hier heel veel over te zeggen zonder al te veel weg te geven over het boek én de film 🙂 Maar wat je eerder aangaf, klopt wel. Het verhaal van de film speelt zich af na de gebeurtenissen uit de boeken, maar toch worden er elementen uit de boeken gebruikt!
Reputatie 3
@Birdman, tof! Dat is precies wat ik wilde weten.

Reageer