Boekenweekgeschenk 2018: Gezien de feiten - Griet Op de Beeck


Reputatie 5
Badge +8
  • Hoofdredacteur
  • 85 reacties
Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Griet Op de Beeck schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk. Vanaf vandaag krijg je Gezien de feiten als je voor minstens 12,50 aan Nederlandstalige boeken koopt. Het is dan ook tijd voor de vraag: wat is het geworden?

Olivia begraaft haar man na een ongelukkig huwelijk en realiseert zich dat ze zich opgelucht voelt. Ze gooit zijn spullen weg (tot ergernis van haar dochter), en ze vertrekt naar een Afrikaans land om een paar weken les te geven aan kinderen. Daar leert ze een man kennen en begint ze, dan toch eindelijk, na te denken over hoe het zou zijn om zelf echt gelukkig te zijn.

Het verhaal leest heerlijk weg, in het prachtige Vlaams dat we van haar gewend zijn. Een vrouw die kiest voor zichzelf, en ingaat tegen de verwachtingen van iedereen, van haar familie – de thema’s zijn niet vernieuwend maar bieden zeker ruimte voor een interessant verhaal, een gevecht. Dat lijkt er ook steeds aan te komen, maar het verhaal raast te snel door. Olivia kiest voor iets dat volgens iedereen niet goed kan gaan, maar ze gelooft er in – en wordt daarin bevestigd. De personages blijven standvastig, allemaal, en daarin zit de zwakte van het verhaal. Een vlucht naar iets dat hemels lijkt – het dan ook blijkt te zijn (oké ongeveer), het is misschien wat het grote publiek graag leest, het is ook weinig spannend.

En toch, nu ik het uit heb – het blijft ook wel hangen. Wie je ook bent, wat anderen ook zeggen, geloof in de maakbaarheid van je eigen leven: het is een prachtige boodschap, die terugkomt in Griets oeuvre en die, wat een fijn effect, een tijd blijft hangen. Het geeft een voldaan, goed gevoel om een boek van haar dicht te slaan, hoe heftig de onderwerpen soms ook.

Het belang van de liefde, het onbelang van leeftijd. Racisme, vooroordelen, kiezen voor jezelf en de wil om te leven – dit alles komt terug en dat is knap. Het is een verhaal geworden dat fijn wegleest, en raakt aan de juiste dingen, er had alleen nét iets meer uit gehaald kunnen worden. Misschien nog een paar jaar blijven schrijven, een oeuvre opbouwen, en het dan nog eens proberen?Wat vinden jullie van het Boekenweekgeschenk dit jaar?

1 Reactie

Badge


Een open einde is niet echt iets wat me aanspreekt maar een halve, puntloze zin als einde...verpest mijn dag....

Reageer