Judge a book by it's cover


Reputatie 3
"Never judge a book by it's cover" is een veelgebruikte spreuk en er schuilt uiteraard veel waarheid in. Desondanks is de cover voor mij heel sterk bepalend voor of ik een boek zal kopen of niet. Ik heb gemerkt dat als een cover mij erg aanspreekt, dat ik dan veel sneller geneigd ben dat boek te kopen en ik heb het eigenlijk nog maar heel weinig meegemaakt dat het boek vervolgens echt tegenviel. Kortom: ik heb het idee dat de cover mij al voldoende kan vertellen over of ik het leuk vind.

Wie deelt deze ervaring met mij en wie wordt er wel eens te grazen genomen door een prachtige cover, maar een onwijs flut verhaal?

6 reacties

Reputatie 4
Badge +3
Nou Tom, één ding weet ik wel: een oerlelijke cover is geen garantie voor een slecht boek. Zie: Een Klein Leven

Reputatie 5
Badge +8
Hoi Tom! Ik moet eerlijk toegeven dat ik me ook vaak sterk laat beïnvloeden door de cover. Vroeger vond ik bijvoorbeeld de covers van Stravaganza (van Mary Hoffman) heel mooi, die hadden doorkijkjes en dergelijke. De verhalen zelf vond ik toen ook leuk, maar denk dat de covers me absoluut beïnvloed hebben.

Als leuk voorbeeldje hoe veel verschil het maakt, hierbij twee keer hetzelfde boek (één Engelse en een Nederlandse, dat wel). Ziet er toch erg anders uit?Reputatie 3
Persoonlijk gebruik ik de cover meestal als indicatie van het genre van een boek, waarna ik de achterkant lees om erachter te komen of het boek me iets lijkt.

Grappig genoeg kijk ik bij covers meestal eerst naar het lettertype, fantasy boeken hebben de neiging om de meer gedetailleerde lettertypes te gebruiken dus die vormen een decente indicatie van het genre. Moet ik wel toegeven dat mooie (maar leesbare) lettertypes me ertoe kunnen zetten om het ene boek te verkiezen over een ander boek.

En het maakt me niet uit hoe goed je boek is, als je een fluor kleur gebruikt op de cover koop en lees ik het niet. Dit meer omdat ik vaak in de avond lees, waar fluor kleuren je ronduit kunnen verblinden als het licht verkeerd valt.

Heb ook niets met glitter op boeken, dat geeft me gelijk het idee dat het een jeugdboek is.
Niet dat dat slecht is, ik ben nog steeds dol op de Deltora serie, wiens covers vaak meer lijken op Dungeons & Dragons handleidingen dan boek covers 😁
Reputatie 3
@Lisanne, welke van de twee genoemde boekcovers vind jij dan het meest aantrekkelijk...? Ik de eerste....
Reputatie 2
Helemaal mee eens @TomRaaff. En wat vinden we dan van deze?

Reputatie 2
Oh en ik denk dat @Jason deze klassieker wel kan waarderen...

Reageer