Hoe ben jij 'gepakt' door het lezen?


Reputatie 3
Ik ben benieuwd naar hoe iedereen bezig is gegaan met lezen. Of dat het gewoon een onderdeel van de opvoeding was, of dat er een moment of een boek was wat je totaal heeft geraakt. Of dat er misschien nog een hele andere reden is geweest waardoor je verslingerd bent geraakt aan het lezen.

12 reacties

Reputatie 5
Badge +8
Leuke vraag @TomRaaff! Mijn antwoord is misschien wel wat standaard en 'saai', ik heb het echt meegekregen. Als klein kind werd ik uitvoerig voorgelezen door mijn moeder, en ik denk dat dat veel geholpen heeft. Daarna gingen we vaak naar de bieb, waar ik zelf boeken mocht uitkiezen. Heerlijk was dat! Eigenlijk heb ik dus echt altijd al veel gelezen 🙂 Hoe is het bij jou gegaan?
Reputatie 3
Vet! Ook dat is mooi toch?

Ik heb in mijn jonge jaren wel gelezen, maar vooral in de vakantie enzo. Het leefde niet echt als een hobby voor mij. Dat kwam pas toen ik een jaar of 22 was. Tijdens mijn studie leende ik een boek van een klasgenoot: White Fang en die zette het lezen echt weer op de kaart voor mij.
Het was misschien ook wel het eerste boek wat ik had ontdekt zonder invloed van mijn ouders en pas sindsdien ben ik mijn eigen smaak in boeken gaan ontwikkelen. Toen pas kwam ik er ook achter dat er nog hele genres aan boeken zijn die allebei mijn ouders niet lezen, die ik zelf veel interessanter vind dan de boeken die mijn ouders lezen.
Reputatie 3
@TomRaaff , om heel eerlijk te zijn, volgens mij lazen wij vooral om de verveling te verdrijven. Vroeger (sorry .... het klinkt nu al belegen 😉 had je overdag geen tv, en slechts twee netten in de avond! Dus je moest wel.

En we werden allemaal besmet door het leesvirus, als je de ervaring had gehad om soms zo'n heerlijk spannend boek te treffen, dat je op school al zat te vlassen op het moment dat je naar huis mocht om verder te lezen.

Ik kom ook wel uit een echte lezersfamilie, maar voorgelezen ben ik nooit door mijn moeder (veel te druk met 7 kinderen!) - maar wij hielden bijna allemaal van een goed boek. Ik weet nog één vakantie in Spanje, toen was "De wereld volgens Garp" uitgekomen, en dat lazen wij één voor één uit, zaten we echt het boek úit te kijken bij de zus die er in bezig was. En het was ook altijd onderwerp van gesprek. Wat lees je, wat heb je gelezen, wat raad je me aan...?

In mijn jonge jaren las je ook om politiek bewust te worden, bijna als statement. We lazen feministische boeken van Lilian Rubin, Marylin French, Doris Lessing en in NL Renate Dorrestein en Anja Meulenbelt ... was ook een manier van je identificeren en stelling te nemen.

En toen, kwam de periode van kleine kindjes en een jong gezin, en verdween het lezen van de agenda, gelukkig maar tijdelijk. Ben heel blij dat die er weer op is gekomen, want niets ontspant zo als lezen. Terwijl het lijkt alsof je je inspant, bereik je een grotere ontspanning.

Mijn eigen meiden heb ik eindeloos voorgelezen tot ze 8 á 9 jaar waren. Ik hoop dat al deze uren zich gaan uitbetalen, want nu, in de puberteit, lezen ze geen letter - tenzij op de Whats App.
Reputatie 3
@Marlou, ik ben zelf ook veel voorgelezen als kind en dat heb ik altijd als enorm leuk ervaren. Ik weet niet hoe oud je dochters zijn, en of lezen en voorgelezen worden vergelijkbare ervaringen zijn, maar ik denk dat het voorlezen wat je al gedaan hebt al een enorme beloning op zichzelf is geweest. 😉
Reputatie 4
Badge +3
@TomRaaff, voor zover ik mij kan herinneren was ik altijd gek op boeken, van kinds af aan. Bij mijn ouders of mijn opa en oma was ik uren zoet met boeken, voordat ik kon lezen waren vooral de plaatjes natuurlijk interessant. Mijn vader had op zolder stapels met oude strips liggen, sjors en jimmy, donald duck, tina's en suske en wiskes. Geweldig vond ik dat. Ook heel wat avonturen van de Vijf, van Enit Bliton gelezen toen.
Er is een hele tijd geweest dat ik amper las, behalve in de vakantie. In ieder geval, niet dat ik ter ontspanning las. In die tijd las ik wel veel informatieve boeken. Toen ik een aantal jaar geleden veel in de trein zat, ben het weer wat fanatieker in het lezen geworden.
Reputatie 3
@TomRaaff De vijf, van Enid Blyton stond torenhoog favoriet bij mij!! Ik was daar helemaal fan van, van die boeken. Ik wilde zelf trouwens ook dolgraag naar kostschool. Ik kwam al uit een gezin van 7, dus het leek soms wel al een kostschool 😉
Vraag me nu af, was de Vijf wel over een kostschool, of was dat de Dolle tweeling? Nou ja, in Engeland zat volgens mij iedereen op kostschool.

En Donald Duck was ook jarenlang mijn lijfblad.
Reputatie 3
@TomRaaff Ze zijn nu 13 en 17 - ik heb ze tot hun 9e/10e voorgelezen, tot groot wederzijds plezier. Nu is het maar bidden wat er van terechtkomt. 😉
Reputatie 5
Badge +8
@Marlou Jaaa De Vijf, daar was ik ook zo'n groot fan van! Ik kon me eigenlijk niet zo goed herinneren dat ze naar een kostschool gingen, maar het klopt inderdaad. De dolle tweeling vond ik ook geweldig 🙂 En verder natuurlijk Snuf de Hond, en de boeken over Wolf. Eigenlijk dus alles met veel avontuur, en dieren waren een pluspunt 😂
Reputatie 3
Oh nee ik wilde nooit iets met dieren, alleen maar iets met mensen!!
Reputatie 4
Badge +6
@Marlou Donald Duck, is dat niet ook een dier? 😙
Reputatie 3
Verdomd.

Maar die had wel errug veel menselijke trekjes 😂!!
Reputatie 4
Badge +3
@Lisanne, leuk om te lezen, nog meer De Vijf fans! Ik weet eigenlijk ook niet meer te herinneren of ze op een kostschool
zaten. Het staat me meer bij dat ze altijd spannende avonturen beleefden.
Wolf had ik ook een aantal boeken van! En van de Kameleon, over 2 jongens en een bootje.
Boeken over dieren vond ik (toen al geweldig). Het verhaal over bambi vond ik mooi om te lezen,
maar ontzettend droevig.

Reageer