Het Woord van het Jaar is....


Reputatie 4
Badge +6
  • Wim
  • VeelSpotter
  • 58 reacties
Wat is de overeenkomst tussen sjoemelsoftware, swaffelen en treitervlogger? Inderdaad, het zijn een aantal woorden die de laatste jaren werden uitgeroepen tot het Van Dale Woord van het Jaar. Elk jaar maakt de uitgeverij een lijst met genomineerden bekend waarop wij taalliefhebbers mogen stemmen. En aan het eind van het jaar maakt Van Dale bekend welk woord nu weer is uitgeroepen tot de winnaar. Simpel maar doeltreffend!

Ik vind dit altijd een heel leuke verkiezing, omdat het goed weergeeft welke onderwerpen in het afgelopen jaar in het nieuws zijn geweest. Helemaal leuk vind ik dat sommige woorden zo ingeburgerd raken, dat ze na een aantal jaren eigenlijk niet meer zijn weg te denken uit ons taalgebruik. Ik was dan ook een en al oor toen ik vanochtend op de radio hoorde dat het Woord van het Jaar 2017 bekend was geworden!

En de winnaar is..... (tromgeroffel).... appongeluk. Een woord dat (helaas) steeds vaker te vinden was in de berichtgeving, dit vanwege het toenemend aantal ongelukken door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Dit woord kreeg de voorkeur boven fipronilei en regenboogtaal.

De winnaars in de diverse categorieën (laat ik het erop houden dat niet verwacht dat élk woord over een aantal jaren nog zal worden herinnerd...) zijn:
Jongerentaal: fidgetspinner
Lifestyle: tuintegeltaks
Sport & Amusement: rolkoffertoerisme
Economie: aflosboete
Politiek: terreurschwalbe (heeft iemand dit woord überhaupt ooit gebruikt?)

Wat is volgens jullie een woord dat 2017 omschrijft? Of wat volgens jullie het Woord van het Jaar had moeten worden? 🙂

2 reacties

Reputatie 5
Badge +8
Interessant @Wim! Genootschap Onze Taal hield ook een verkiezing, en hun Woord van het Jaar is geworden... plofklas. Hun top 5 bestond verder uit nepnieuws, weigeroma, genderneutraal en #metoo.
Reputatie 4
Badge +6
Ha @Lisanne , ja ik heb het gelezen! Typisch een voorbeeld van een 'gekaapte' verkiezing. Leraren hebben hun collega's opgeroepen om op dat woord te stemmen, als statement tegen de overvolle klassen. Of is dat ook weer nepnieuws? Dat zou toch echt mijn woord van het jaar zijn, als ik tussen die opties zou kunnen kiezen. In ieder geval, benieuwd wat 2018 ons gaat brengen!

Reageer