2017, het jaar van...


Reputatie 5
Badge +8
  • Hoofdredacteur
  • 97 reacties
NRC schreef deze week een interessant artikel: schrijvers vertelden over het boek dat in hun ogen het belangrijkst was in 2017. Ik vond het een intrigerende vraag, en moest daarbij direct denken aan het Woord van het Jaar - een woord dat het jaar typeert. Ik vraag me daarom af: welk boek typeert 2017? Het mag ook een ouder boek zijn, als het maar past bij het jaar.

De suggestie van Hanna Bervoets is bijvoorbeeld My way van Monica Geuze - het was immers toch ook het jaar van de vloggers (en de uitmaakvideo van Enzo Knol). Lees het artikel overigens hier.

Zelf denk ik snel aan een verhaal dat geen boek is, maar wel perfect past bij #metoo. Want dat het ook het jaar van #metoo was, zullen weinig mensen willen ontkennen. Kristen Roupenian schreef het verhaal Cat person in The New Yorker. Los van wat je van het verhaal vindt, het sluit naadloos aan bij #metoo, ging viral en zorgde voor veel discussie. Er zijn zelfs twittergroepen vóór en tegen Cat person. Nieuw Amsterdam gaat overigens haar debuut uitgeven. Ik ben benieuwd of dat boek straks ook stof doet opwaaien.

Nu ben ik vooral heel benieuwd: welk boek (of verhaal) typeert 2017 volgens jou? Het was ook het jaar van de lange kabinetsformatie, dus misschien een politiek boek? Of iets heel anders?


P.S. Een hele fijne jaarwisseling!!

0 reacties

Geen reactie

Reageer